INFORMÁCIE O CASCARE

Plody kávovníka – kávové čerešne – sa skladajú z viacerých častí: šupky, dužiny, slizu, pergamenu, striebornej blany a kávových zŕn – z ktorých sa robí káva. No odkiaľ presne sa berie cascara a o čo vlastne ide? Obsahujú kávové čerešne kofeín? Ako chutí cascara a prečo by si ju mal/a piť? Prečítaj si viac v našich článkoch.

Výpis článkov

Prečo piť cascaru? Zdravá energia, ktorá chutí
Prečo piť cascaru? Zdravá energia, ktorá chutí

Pojem cascara je vo svete už dávno známy a konečne sa začína skloňovať čoraz viac aj na Slovensku. Prečo by si však mal/a piť cascaru, keď je na trhu toľko rozličných nápojov? Aký je rozdiel medzi cascarou a kávou a aké má cascara účinky? Dnes si na to posvietime, aby sme ti ju priblížili trochu viac. 

Cascara verzus káva

Určite si si už položil/a otázku, aký je rozdiel medzi kávou a cascarou, keď obe pochádzajú z kávovníka? Napriek svojmu spoločnému základu sa tieto dva nápoje diametrálne odlišujú - a to nielen v zložení, ale aj vo svojich vlastnostiach, chuti a účinkoch. 
 

📌 Výroba: Plod kávovníka = kávová čerešňa je bobuľa, ktorá sa skladá z viacerých častí. Kým káva pochádza zo zŕn kávovej čerešne, cascara predstavuje šupku a dužinu, ktoré sú vysušené na slnku. 

📌 Príprava: Postup na prípravu cascary je rýchly a jednoduchý: sušené šupky sa zalejú horúcou vodou a lúhujú sa podobne ako čaj. Káva musí naopak prejsť dlhším procesom - od praženia, mletia až po finálnu prípravu (napr. cez filter, v moka kanvičke, espresso a pod.).

📌 Chuť: Chuť cascary je úplne odlišná od kávy - vyznačuje sa jemnou sladkastou a ovocnou chuťou, s tónmi šípok, ibišteka, malín či citrusov. Horkosť, typickú pre kávu, v kvalitnej cascare nenájdeš.

📌 Obsah kofeínu: Oba nápoje obsahujú kofeín a sú tak zdrojom prírodnej energie. Káva má výrazne viac kofeínu ako cascara, no jeho množstvo závisí od toho, ako sa samotný nápoj pripraví. 

Kým 200 ml filtrovanej kávy poskytuje okolo 80-100 mg kofeínu, 200 ml cascara čaju obsahuje okolo 20-50 mg (závisí od dĺžky lúhovania, či odrody). Všeobecne môžeme obsah kofeínu v nápoji z cascary porovnať s množstvom kofeínu obsiahnutom v zelenom čaji. Cascara je preto zlatá stredná cesta medzi kávou a čajom: dodá ti energiu, a zároveň si ju môžeš vychutnať aj vo väčšom množstve, či v neskorších hodinách. 

📌 Použitie: Cascara má príjemnú univerzálnu chuť, vďaka čomu je jej využitie mnohostranné: od čajov, limonád, ľadových čajov, ako prísada do alkoholických nápojov alebo ako cold brew, cascara tonic či sirup do kávy. Dodatočný prísun energie si tak môžeš vychutnať v širokej škále rozmanitých nápojov. 

Matcha, kombucha, maté… a čo tak radšej cascara? 

S nápojmi zdôrazňujúcimi ich zdraviu prospešné účinky sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Čím je teda cascara výnimočná a prečo by si sa mal/a pri svojom výbere rozhodnúť práve pre ňu? 

Vo všeobecnosti platí: koľko ľudí, toľko chutí. Pri výbere je preto potrebné riadiť sa tým, čo je naším cieľom a samozrejme, čo nám chutí. Cascara je prírodný nápoj, ktorý v našich končinách nie je ešte tak známy, no predstavuje zaujímavú alternatívu ku káve, ktorá sa v zahraničí už teší svojej popularite. Stredné množstvo kofeínu obsiahnutého v cascare povzbudí bez následného „kávového nárazu” typického pre kávu a jej jemne sladká chuť sa teší širokej obľube všetkých vekových kategórií. Obsah prirodzene sa vyskytujúcich antioxidantov je už len bonus :) 

Cascara je vhodná na prípravu rôznych nápojov: či už na teplý alebo studený spôsob. Vďaka svojej ovocnej chuti nie je nutné pripravený nápoj dodatočne osladzovať a je preto lahodný aj bez cukru.

Vyskúšaj cascaru aj ty vo forme, ktorá ti vyhovuje: preskúmaj našu ponuku a začni experimentovať!

Čítať článok
Čo je to cascara? Obľúbený nápoj milovníkov kávy aj čaju
Čo je to cascara? Obľúbený nápoj milovníkov kávy aj čaju

Psst… Počuli ste už o cascare? Alebo o pojme kávový čaj? Qishr v Jemene, Sultana v Bolívii či Hashara v Etiópii - to všetko sú nápoje, ktoré spája jedno: sú vyrobené z cascary, teda sušenej kávovej čerešne, ktoré sa pijú v týchto krajinách už od nepamäti. V Európe však začala naberať na popularite až v posledných rokoch. Čo je to teda cascara a oplatí sa ju vyskúšať? 

Cascara (zo španielskeho slova „cáscara”, čo znamená šupka) sa získava z kávovníka, zeleného kra s bielymi kvetmi, rovnako ako aj celosvetovo obľúbená káva. Plody kávovníka, tzv. kávové bobule alebo kávové čerešne (po anglicky „coffee cherry”) majú po dozretí červenú až tmavočervenú farbu. Niektoré kávovníky však produkujú žlté plody a iné, menej známe druhy produkujú čierne alebo čierno-žlto pruhované plody. Veľkú časť kávovníkovej čerešne tvorí dužina, na povrchu ktorej je šupka a v jej samotnom vnútri sa ukrývajú kávové zrná obalené v pergamene.

Čerešne sa pri suchom spracovaní sušia na slnku a následne sa mechanicky odstraňuje vysušená dužina a šupka a vzniká tak cascara, ktorú je možné si vychutnávať vo forme nápoja. Na rozdiel od sypaných čajov je sušená cascara drevnatá a pripomína skôr škrupinky orechov. Hoci sa často označuje ako kávový čaj, chuťovo ju možno zaradiť skôr k čaju ako ku káve - vyznačuje sa príjemnou ovocnou chuťou, pripomínajúcou šípky, maliny, s jemnými tónmi citrusových plodov či tabaku. Obsahuje prírodný kofeín, no vo výrazne menšom množstve ako káva. Vďaka tomu vám dodá energiu a zároveň si ju môžete bez obáv vychutnávať po celý deň: buď vo forme horúceho nápoja alebo ako studenú alternatívu. KOFFICHERRY Cascara poteší nielen milovníkov čajov a kávových nadšencov, hľadajúcich nové alternatívy či variácie kávy, ale aj ľudí, ktorí radi skúšajú nové chute. V našej ponuke nájdete aj cascara sirup, ktorý je ideálny na prípravu chutného domáceho ľadového čaju či limonády (nielen) počas horúcich dní. 

Jedinečná chuť cascary, ktorá sa začína objavovať v kaviarniach po celom svete, však nie je jej prvou ani poslednou prednosťou. Účinky cascary sú predmetom mnohých štúdií, ktoré uvádzajú jej bohaté množstvo prírodných antioxidantov, polyfenolov, vitamínov a minerálov, čo ju robí prospešnou pri podpore imunity, protizápalovej činnosti v organizme a mnohých ďalších procesov. Obrovskou výhodou pri konzumácii cascary je v neposlednom rade aj podpora životného prostredia vďaka využitiu vedľajšieho kávového produktu a tým podpore konceptu zero waste. Rovnako sú podporení aj samotní farmári, ktorí sa usilujú o ekologické pestovanie kvalitnej kávy. Kúpa cascary tak umožňuje plne využiť potenciál, ktorý v sebe kávovník ukrýva.

Ochutnali ste už cascaru? Vyskúšajte aj našu ochutenú verziu Cascara so zázvorom a škoricou či osviežujúcu Cascaru s citrónovou trávou.

 

 
Čítať článok

Ovládacie prvky výpisu

2 položiek celkom