Čo je to cascara? Obľúbený nápoj milovníkov kávy aj čaju

Psst… Počuli ste už o cascare? Alebo o pojme kávový čaj? Qishr v Jemene, Sultana v Bolívii či Hatara v Etiópii - to všetko sú nápoje, ktoré spája jedno: sú vyrobené z cascary, teda sušenej kávovej čerešne, ktoré sa pijú v týchto krajinách už od nepamäti. V Európe však začala naberať na popularite až v posledných rokoch. O čo vlastne ide a oplatí sa to vyskúšať?
Cascara (zo španielskeho slova „cáscara”, čo znamená šupka) sa získava z kávovníka, zeleného kra s bielymi kvetmi, rovnako ako aj celosvetovo obľúbená káva. Plody kávovníka, tzv. kávové bobule alebo kávové čerešne (po anglicky „coffee cherry”) majú po dozretí červenú až tmavočervenú farbu. Niektoré kávovníky však produkujú žlté plody a iné, menej známe druhy produkujú čierne alebo čierno-žlto pruhované plody. Veľkú časť kávovníkovej čerešne tvorí dužina, na povrchu ktorej je šupka a v jej samotnom vnútri sa ukrývajú kávové zrná obalené v pergamene.
Čerešne sa pri suchom spracovaní sušia na slnku a následne sa mechanicky odstraňuje vysušená dužina a šupka a vzniká tak cascara, ktorú je možné si vychutnávať vo forme nápoja. Na rozdiel od sypaných čajov je sušená cascara drevnatá a pripomína skôr škrupinky orechov. Hoci sa často označuje ako kávový čaj, chuťovo ju možno zaradiť skôr k čaju ako ku káve - vyznačuje sa príjemnou ovocnou chuťou, pripomínajúcou šípky, maliny, s jemnými tónmi citrusových plodov či tabaku. Obsahuje prírodný kofeín, no vo výrazne menšom množstve ako káva. Vďaka tomu vám dodá energiu a zároveň si ju môžete bez obáv vychutnávať po celý deň: buď vo forme horúceho nápoja alebo ako studenú alternatívu. KOFFICHERRY Cascara poteší nielen milovníkov čajov a kávových nadšencov, hľadajúcich nové alternatívy či variácie kávy, ale aj ľudí, ktorí radi skúšajú nové chute. V našej ponuke nájdete aj cascara sirup, ktorý je ideálny na prípravu chutného domáceho ľadového čaju či limonády (nielen) počas horúcich dní.
Jedinečná chuť cascary, ktorá sa začína objavovať v kaviarniach po celom svete, však nie je jej prvou ani poslednou prednosťou. Účinky cascary sú predmetom mnohých štúdií, ktoré uvádzajú jej bohaté množstvo prírodných antioxidantov, polyfenolov, vitamínov a minerálov, čo ju robí prospešnou pri podpore imunity, protizápalovej činnosti v organizme a mnohých ďalších procesov. Obrovskou výhodou pri konzumácii cascary je v neposlednom rade aj podpora životného prostredia vďaka využitiu vedľajšieho kávového produktu a tým podpore konceptu zero waste. Rovnako sú podporení aj samotní farmári, ktorí sa usilujú o ekologické pestovanie kvalitnej kávy. Kúpa cascary tak umožňuje plne využiť potenciál, ktorý v sebe kávovník ukrýva.
Ochutnali ste už cascaru? Vyskúšajte aj našu ochutenú verziu Cascara so zázvorom a škoricou či osviežujúcu Cascaru s citrónovou trávou.