BLOG

Prečo piť cascaru? Zdravá energia, ktorá chutí
Prečo piť cascaru? Zdravá energia, ktorá chutí

Pojem cascara je vo svete už dávno známy a konečne sa začína skloňovať čoraz viac aj na Slovensku. Prečo by si však mal/a piť cascaru, keď je na trhu toľko rozličných nápojov? Aký je rozdiel medzi cascarou a kávou a aké má cascara účinky? Dnes si na to posvietime, aby sme ti ju priblížili trochu viac. 

Káva verzus cascara

Určite si si už položil/a otázku, aký je rozdiel medzi kávou a cascarou, keď obe pochádzajú z kávovníka? Napriek svojmu spoločnému základu sa tieto dva nápoje diametrálne odlišujú - a to nielen v zložení, ale aj vo svojich vlastnostiach, chuti a účinkoch. 

 

📌 Výroba: Plod kávovníka = kávová čerešňa je bobuľa, ktorá sa skladá z viacerých častí. Kým káva pochádza zo zŕn kávovej čerešne, cascara predstavuje šupku a dužinu, ktoré sú vysušené na slnku. 

📌 Príprava: Postup na prípravu cascary je rýchly a jednoduchý: sušené šupky sa zalejú horúcou vodou a lúhujú sa podobne ako čaj. Káva musí naopak prejsť dlhším procesom - od praženia, mletia až po finálnu prípravu (napr. cez filter, v moka kanvičke, espresso a pod.).

📌 Chuť: Chuť cascary je úplne odlišná od kávy - vyznačuje sa jemnou sladkastou a ovocnou chuťou, s tónmi šípok, ibišteka, malín či citrusov. Horkosť, typickú pre kávu, v cascare nenájdeš.

📌 Obsah kofeínu: Oba nápoje obsahujú kofeín a sú tak zdrojom prírodnej energie. Káva má výrazne viac kofeínu ako cascara, no jeho množstvo závisí od toho, ako sa samotný nápoj pripraví. 

Kým 200 ml filtrovanej kávy poskytuje okolo 80-100 mg kofeínu, 200 ml cascara čaju obsahuje okolo 20-50 mg (závisí od dĺžky lúhovania či odrody). Pre porovnanie, zelený čaj obsahuje približne 17-38 mg kofeínu. Cascara je preto zlatá stredná cesta medzi kávou a zeleným čajom: dodá ti energiu, a zároveň si ju môžeš vychutnať aj vo väčšom množstve či v neskorších hodinách. 

📌 Použitie: Cascara má príjemnú univerzálnu chuť, vďaka čomu je jej využitie mnohostranné: od čajov, limonád, ľadových čajov, ako prísada do alkoholických nápojov alebo ako cold brew, cascara tonic či sirup do kávy. Dodatočný prísun energie si tak môžeš vychutnať v širokej škále rozmanitých nápojov. 

Matcha, kombucha, maté… a čo tak radšej cascara? 

S nápojmi zdôrazňujúcimi ich zdraviu prospešné účinky sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Čím je teda cascara výnimočná a prečo by si sa mal/a pri svojom výbere rozhodnúť práve pre ňu? 

Vo všeobecnosti platí: koľko ľudí, toľko chutí. Pri výbere je preto potrebné riadiť sa tým, čo je naším cieľom a samozrejme, čo nám chutí. Cascara je prírodný nápoj, ktorý v našich končinách nie je ešte tak známy, no predstavuje zaujímavú alternatívu ku káve, ktorá sa v zahraničí už teší svojej popularite. Stredné množstvo kofeínu obsiahnutého v cascare povzbudí bez následného „kávového nárazu” typického pre kávu a jej jemne sladká chuť sa teší širokej obľube všetkých vekových kategórií. Obsah prirodzene sa vyskytujúcich antioxidantov je už len bonus :) 

Cascara je vhodná na prípravu rôznych nápojov: či už na teplý alebo studený spôsob. Vďaka svojej ovocnej chuti nie je nutné pripravený nápoj dodatočne osladzovať a je preto lahodný aj bez cukru.

Vyskúšaj cascaru aj ty vo forme, ktorá ti vyhovuje: preskúmaj našu ponuku a začni experimentovať!

Čítať článok
Cascara Gin Tonic
Cascara Gin Tonic

Cascara je vďaka svojej jemne sladkastej chuti mnohostranná a dá sa kombinovať na viacero spôsobov, vrátane alko aj nealko drinkov. Ak máš chuť na niečo špeciálne, čo ťa osvieži a zároveň ti dodá energiu - vyskúšaj Cascara Gin Tonic

Príprava je rýchla a výsledok si zamiluješ ešte viac!

 Ingrediencie: 

  • 20 ml KOFFICHERRY Cascara sirupu
  • 40 ml ginu
  • 120 ml tonicu
  • šťavu z 1/8 pomaranča
  • ľad

 Postup je jednoduchý: 

  1. Naplň pohár ľadom.
  2. Pridaj 20 ml KOFFICHERRY Cascara sirupu.
  3. Do pohára nalej 40 ml tvojho obľúbeného ginu.
  4. Vytlač šťavu z pomaranča a pridaj podľa chuti (odporúčaná dávka: cca. 1/8).
  5. Dolej 120 ml tonicu.
  6. Jemne zamiešaj.
  7. Ozdob plátkom pomaranča a vychutnaj si osviežujúci drink.  

KOFFICHERRY Cascara sirup dodá klasickému drinku nové chute, ktoré sa postarajú o unikátny koktejlový zážitok. Sirup je bez chemických konzervantov a obsahuje prírodný kofeín, ktorý ťa príjemne nabudí. Tak neváhaj a vyskúšaj! 

Čítať článok
Čo je to cascara? Obľúbený nápoj milovníkov kávy aj čaju
Čo je to cascara? Obľúbený nápoj milovníkov kávy aj čaju

Psst… Počuli ste už o cascare? Alebo o pojme kávový čaj? Qishr v Jemene, Sultana v Bolívii či Hatara v Etiópii - to všetko sú nápoje, ktoré spája jedno: sú vyrobené z cascary, teda sušenej dužiny kávových bobúľ, ktoré sa pijú v týchto krajinách už od nepamäti. V Európe však začala naberať na popularite až v posledných rokoch. O čo vlastne ide a oplatí sa to vyskúšať? 

Cascara (zo španielskeho slova „cáscara”, čo znamená šupka) sa získava z kávovníka, zeleného kra s bielymi kvetmi, rovnako ako aj celosvetovo obľúbená káva. Plody kávovníka, tzv. kávové bobule alebo kávové čerešne (po anglicky „coffee cherry”) majú po dozretí červenú až tmavočervenú farbu a obsahujú dužinu a šupku plnú antioxidantov, ktoré v sebe ukrývajú kávové zrná. Po vybratí kávových zŕn sa šupky kávových bobúľ aj s dužinou v našich končinách pre potravinárske účely nevyužívali. No vďaka jej mnohým benefitom a jedinečnej chuti sa postupne začala cascara rozširovať do stále väčšieho množstva krajín a ponúkať tak miestnym pestovateľom kávy dodatočný príjem.  

Šupky kávových bobúľ spolu s dužinou sa po odstránení zŕn nechajú vysušiť na slnku a vzniká tak cascara, ktorú je možné si vychutnávať vo forme nápoja. Na rozdiel od sypaných čajov je sušená cascara drevnatá a pripomína skôr škrupinky orechov. Hoci sa často označuje ako kávový čaj, chuťovo ju možno zaradiť skôr k čaju ako ku káve - vyznačuje sa príjemnou ovocnou chuťou, pripomínajúcou šípky, maliny, s jemnými tónmi citrusových plodov či tabaku. Obsahuje prírodný kofeín, no vo výrazne menšom množstve ako káva. Vďaka tomu vám dodá energiu a zároveň si ju môžete bez obáv vychutnávať po celý deň: buď vo forme horúceho nápoja alebo ako studenú alternatívu. KOFFICHERRY Cascara poteší nielen milovníkov čajov a kávových nadšencov, hľadajúcich nové alternatívy či variácie kávy, ale aj ľudí, ktorí radi skúšajú nové chute. V našej ponuke nájdete aj KOFFICHERRY Cascara sirup, ktorý je ideálny na prípravu chutného domáceho ľadového čaju či limonády (nielen) počas horúcich dní. 

Jedinečná chuť cascary, ktorá sa začína objavovať v kaviarniach po celom svete, však nie je jej prvou ani poslednou prednosťou. Účinky cascary sú predmetom mnohých štúdií, ktoré uvádzajú jej bohaté množstvo prírodných antioxidantov, polyfenolov, vitamínov a minerálov, čo ju robí prospešnou pri podpore imunity, protizápalovej činnosti v organizme a mnohých ďalších procesov. Obrovskou výhodou pri konzumácii cascary je v neposlednom rade aj podpora životného prostredia vďaka využitiu vedľajšieho kávového produktu a tým podpore konceptu zero waste. Rovnako sú podporení aj samotní farmári, ktorí sa usilujú o ekologické pestovanie kvalitnej kávy. Kúpa cascary tak umožňuje plne využiť potenciál, ktorý v sebe kávovník ukrýva.

Ochutnali ste už KOFFICHERRY Cascaru? Vyskúšajte aj jej ochutenú verziu Cascara so zázvorom a škoricou či osviežujúcu Cascaru s citrónovou trávou.

 

Čítať článok
3 položiek celkom