BLOG

Čo je to cascara? Obľúbený nápoj milovníkov kávy aj čaju

 

Psst… Počuli ste už o cascare? Alebo o pojme kávový čaj? Qishr v Jemene, Sultana v Bolívii či Hatara v Etiópii - to všetko sú nápoje ktoré spája jedno: sú vyrobené z cascary, teda sušenej dužiny kávových bobúľ, ktoré sa pijú v týchto krajinách už od nepamäti. V Európe však začala naberať na popularite až v posledných rokoch. O čo vlastne ide a oplatí sa to vyskúšať? 

Cascara (zo španielskeho slova „cáscara”, čo znamená šupka) sa získava z kávovníka, zeleného kra s bielymi kvetmi, rovnako ako aj celosvetovo obľúbená káva. Plody kávovníka, tzv. kávové bobule alebo kávové čerešne (po anglicky „coffee cherry”) majú po dozretí červenú až tmavočervenú farbu a obsahujú dužinu a šupku plnú antioxidantov, ktoré v sebe ukrývajú kávové zrná. Po vybratí kávových zŕn sa šupky kávových bobúľ aj s dužinou v našich končinách pre potravinárske účely nevyužívali. No vďaka jej mnohým benefitom a jedinečnej chuti sa postupne začala cascara rozširovať do stále väčšieho množstva krajín a ponúkať tak miestnym pestovateľom kávy dodatočný príjem.  

Šupky kávových bobúľ spolu s dužinou sa po odstránení zŕn nechajú vysušiť na slnku a vzniká tak cascara, ktorú je možné si vychutnávať vo forme nápoja. Na rozdiel od sypaných čajov je sušená cascara drevnatá a pripomína skôr škrupinky orechov. Hoci sa často označuje ako kávový čaj, chuťovo ju možno zaradiť skôr k čaju ako ku káve - vyznačuje sa príjemnou ovocnou chuťou, pripomínajúcou šípky, maliny, s jemnými tónmi citrusových plodov či tabaku. Obsahuje prírodný kofeín, no vo výrazne menšom množstve ako káva. Vďaka tomu vám dodá energiu a zároveň si ju môžete bez obáv vychutnávať po celý deň: buď vo forme horúceho nápoja alebo ako studenú alternatívu. KOFFICHERRY Cascara poteší nielen milovníkov čajov a kávových nadšencov, hľadajúcich nové alternatívy či variácie kávy, ale aj ľudí, ktorí radi skúšajú nové chute. V našej ponuke nájdete aj KOFFICHERRY Cascara sirup, ktorý je ideálny na prípravu chutného domáceho ľadového čaju či limonády (nielen) počas horúcich dní. 

Jedinečná chuť cascary, ktorá sa začína objavovať v kaviarniach po celom svete, však nie je jej prvou ani poslednou prednosťou. Účinky cascary sú predmetom mnohých štúdií, ktoré uvádzajú jej bohaté množstvo prírodných antioxidantov, polyfenolov, vitamínov a minerálov, čo ju robí prospešnou pri podpore imunity, protizápalovej činnosti v organizme a mnohých ďalších procesov. Obrovskou výhodou pri konzumácii cascary je v neposlednom rade aj podpora životného prostredia vďaka využitiu vedľajšieho kávového produktu a tým podpore konceptu zero waste. Rovnako sú podporení aj samotní farmári, ktorí sa usilujú o ekologické pestovanie kvalitnej kávy. Kúpa cascary tak umožňuje plne využiť potenciál, ktorý v sebe kávovník ukrýva.

Ochutnali ste už KOFFICHERRY Cascaru? Vyskúšajte aj jej ochutenú verziu Cascara so zázvorom a škoricou či osviežujúcu Cascaru s citrónovou trávou.

 

Čítať článok
1 položiek celkom