Prečo piť cascaru? Zdravá energia, ktorá chutí

Pojem cascara je vo svete už dávno známy a konečne sa začína skloňovať čoraz viac aj na Slovensku. Prečo by si však mal/a piť cascaru, keď je na trhu toľko rozličných nápojov? Aký je rozdiel medzi cascarou a kávou a aké má cascara účinky? Dnes si na to posvietime, aby sme ti ju priblížili trochu viac. 

Káva verzus cascara

Určite si si už položil/a otázku, aký je rozdiel medzi kávou a cascarou, keď obe pochádzajú z kávovníka? Napriek svojmu spoločnému základu sa tieto dva nápoje diametrálne odlišujú - a to nielen v zložení, ale aj vo svojich vlastnostiach, chuti a účinkoch. 

 

📌 Výroba: Plod kávovníka = kávová čerešňa je bobuľa, ktorá sa skladá z viacerých častí. Kým káva pochádza zo zŕn kávovej čerešne, cascara predstavuje šupku a dužinu, ktoré sú vysušené na slnku. 

📌 Príprava: Postup na prípravu cascary je rýchly a jednoduchý: sušené šupky sa zalejú horúcou vodou a lúhujú sa podobne ako čaj. Káva musí naopak prejsť dlhším procesom - od praženia, mletia až po finálnu prípravu (napr. cez filter, v moka kanvičke, espresso a pod.).

📌 Chuť: Chuť cascary je úplne odlišná od kávy - vyznačuje sa jemnou sladkastou a ovocnou chuťou, s tónmi šípok, ibišteka, malín či citrusov. Horkosť, typickú pre kávu, v cascare nenájdeš.

📌 Obsah kofeínu: Oba nápoje obsahujú kofeín a sú tak zdrojom prírodnej energie. Káva má výrazne viac kofeínu ako cascara, no jeho množstvo závisí od toho, ako sa samotný nápoj pripraví. 

Kým 200 ml filtrovanej kávy poskytuje okolo 80-100 mg kofeínu, 200 ml cascara čaju obsahuje okolo 20-50 mg (závisí od dĺžky lúhovania či odrody). Pre porovnanie, zelený čaj obsahuje približne 17-38 mg kofeínu. Cascara je preto zlatá stredná cesta medzi kávou a zeleným čajom: dodá ti energiu, a zároveň si ju môžeš vychutnať aj vo väčšom množstve či v neskorších hodinách. 

📌 Použitie: Cascara má príjemnú univerzálnu chuť, vďaka čomu je jej využitie mnohostranné: od čajov, limonád, ľadových čajov, ako prísada do alkoholických nápojov alebo ako cold brew, cascara tonic či sirup do kávy. Dodatočný prísun energie si tak môžeš vychutnať v širokej škále rozmanitých nápojov. 

Matcha, kombucha, maté… a čo tak radšej cascara? 

S nápojmi zdôrazňujúcimi ich zdraviu prospešné účinky sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Čím je teda cascara výnimočná a prečo by si sa mal/a pri svojom výbere rozhodnúť práve pre ňu? 

Vo všeobecnosti platí: koľko ľudí, toľko chutí. Pri výbere je preto potrebné riadiť sa tým, čo je naším cieľom a samozrejme, čo nám chutí. Cascara je prírodný nápoj, ktorý v našich končinách nie je ešte tak známy, no predstavuje zaujímavú alternatívu ku káve, ktorá sa v zahraničí už teší svojej popularite. Stredné množstvo kofeínu obsiahnutého v cascare povzbudí bez následného „kávového nárazu” typického pre kávu a jej jemne sladká chuť sa teší širokej obľube všetkých vekových kategórií. Obsah prirodzene sa vyskytujúcich antioxidantov je už len bonus :) 

Cascara je vhodná na prípravu rôznych nápojov: či už na teplý alebo studený spôsob. Vďaka svojej ovocnej chuti nie je nutné pripravený nápoj dodatočne osladzovať a je preto lahodný aj bez cukru.

Vyskúšaj cascaru aj ty vo forme, ktorá ti vyhovuje: preskúmaj našu ponuku a začni experimentovať!